Indlandsisen, Punkt 660

Kanten af Grønlands Indlandsis

Få steder i Grønland som ved Punkt 660 får man en så fænomenal fornemmelse af og udsigt over Indlandsisen, som nok ligner et uforanderligt landskab af tusindår gammel is, men som hver dag er under forandring.

Det er en stor og særegen oplevelse at bevæge sig på denne næsten levende organisme og mærke den massive kulde fra den mægtige is. Med en tykkelse på over tre kilometer presser isen sig ud mod havet, hvor den kan ses mange steder ved Grønlands kyster. 

Ruten ind mod isen følger den lange Sandflugtsdal med den lige så lange smeltevandselv, der bruser af sted med sit grumsede turkismælkehvide vand. Først passerer vi Kangerlussuaqs interimistiske golfbane, så en miniatureskov af nåletræer, og siden den cirka 400 meter høje kegleformede klippe Sukkertoppen.

Turen går videre mellem de hele tiden vekslende, fantastisk smukke landskaber af søer, frodig fjeldhede og tæt pilekrat, der indimellem afløses af store strækninger med golde sandklitter og fjelde uden nogen form for vegetation. Det er efter grønlandsk målestok et mildt landskab med en rig flora. Trods et tørt klima er her talrige søer, da vandet på grund af permafrosten ikke trækker ned i undergrunden. Samtidigt betyder det tørre klima og den store fordampning, at enkelte søer i lighed med ørkensøer er blevet saltholdige.

Et par kilometer fra Indlandsisens yderste bastion, Russelgletsjeren, drejer vi op i terrænet og fortsætter til Punkt 660 i et af de smukkeste islandskaber i Grønland, med Indlandsisen tronende i baggrunden og række efter række af gletsjerudløbere mod nord og syd. Til sidst parkerer vi køretøjet ved isens rand og går ind på selve Indlandsisen, der hvælver sig indover som en uendelig flade mod Grønlands midte.

NOTA BENE For at komme ind på den relativt mere jævne del af Indlandsisen kræver det, at man er i stand til først at forcere en række naturligt skabte isbakker, som er delvist dækket af naturligt forekommende silt og morænegrus. Trods at der er præpareret en sti, kan der dog stadig være glat hist og her, og man skal være i stand til at kunne komme op og ned af bakkerne af egen kraft. Nogle gæster vil have glæde af at medbringe vandrestave og evt. påsætte pigsåle/skridbeskyttelse under ens sko/støvler.

Information

Destination: Kangerlussuaq
Varighed: 5 timer
Sværhedsgrad: 2 af 5
Sæson: Februar – November
Kangerlussuaq

Location

Praktisk information

Inkluderer

  • Guide
  • Transport
  • Varm drik