Sisimiut

Grønlands andenstørste by

Sisimiut, tidligere Holsteinsborg, er en smukt beliggende by ca. 40 km. nord for polarcirklen.

Med små 5.400 indbyggere er Sisimiut Grønlands næststørste by efter hovedstaden Nuuk.

Der har boet mennesker i Sisimiut-området i cirka 4.500 år: Saqqaq-, Dorset- og Thulekulturens folk, der alle kom fra Canada og primært levede af fisk, fugle og pattedyr som hval, sæl og rensdyr. I 1600-tallet kom de første europæiske hvalfangere til Sisimiut-egnen. De havde kun sporadisk kontakt med landets befolkning, og først efter den norske missionær Hans Egedes kolonisering af Grønland i 1721 blev der etableret fast kontakt mellem inuitter og europæere.

I 1756 blev en koloni oprettet med navnet Holsteinsborg efter Greve Johan Ludvig Holstein, og Sisimiuts gamle bydel består af huse fra koloniens første hundrede år. Det ældste hus i byen er fra 1756, og en af de mest markante bygninger er den blå kirke fra 1775.

I dag er Sisimiut en vigtig uddannelses- og industriby, og af fabrikker kan man fremhæve Royal Greenlands fiskefabrik, der er den største af sin art i Grønland og en af de mest moderne i verden.

Hvis man gæster Sisimiut, må man ikke snyde sig selv for en spændende byvandring, og se på den gamle kolonitidsbydel med museet og den smukke kirke, kulturhuset Taseralik, men også at lægge vej forbi byens travle centrum med en lang række helt moderne forretninger er særdeles anbefalelsesværdigt.

Med Albatros Arctic Circle har du mulighed for at køre med hundeslæde i vintersæsonen fra Kangerlussuaq hele vejen ud til Sisimiut. Læs mere her.

 

Information

Vidste du?

Området fra Nipisat (Sisimiut) til Aasivissuit (Kangerlussuaq) er blevet nomineret til optagelse på UNESCO's verdensarvliste.